To jedna z najsmaczniejszych ryb będąca również głównym składnikiem sushi. Stanowi on źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3. Kwasy te normalizują ciśnienie krwi, działają przeciwzakrzepowo, przeciwzapalnie oraz przeciwalergicznie. Są również skuteczne w profilaktyce miażdżycy, ponieważ obniżają poziom cholesterolu, hamują chorobę wieńcową i chorobę niedokrwienną serca. Łosoś jest przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, dlatego stanowi doskonałą alternatywę dla mięsa.
W naszym sushi znajdziecie łososia z najlepszych hodowli (z certyfikatem Aquaculture Stewardship Council) z północnej części Norwegii.
Tuńczyk, podobnie jak łosoś, bogaty jest w kwasy Omega-3 i jest również dobrym źródłem białka, dostarczając przy tym stosunkowo małą ilość kalorii w przeciwieństwie do zwykłego mięsa. Tuńczyk zawiera szereg cennych witamin, między innymi witaminę B3, która bierze udział w procesach związanych z dostarczaniem energii do organizmu, hamuje działanie czynników toksycznych, uczestniczy w procesie powstawania krwinek czerwonych oraz kontroluje poziom cholesterolu w organizmie. Oprócz tego jest on doskonałym źródłem witaminy D3 oraz B12.
W naszym sushi znajdziecie tuńczyka żółtopłetwego złowionego w Oceanie Atlantyckim i dostarczonego wprost z Hiszpanii.
Krewetki są źródłem pełnowartościowego białka podobnie jak inne rodzaje mięs. Jednak są uboższe w kalorie ze względu na niską zawartość tłuszczu (jedynie 2%), a przy tym bogate są w wiele cennych dla naszego organizmu składników. Należą do nich magnez, potas, fosfor, miedź, selen, jod oraz cynk. Krewetki zawierają również witaminę B3 biorącą udział w procesach związanych z dostarczaniem energii do organizmu, hamującą działanie czynników toksycznych i uczestniczącą w procesie powstawania erytrocytów. Ponadto dostarczają witaminę B12, która podobnie jak witamina B3 uczestniczy w produkcji krwinek czerwonych.
W naszym sushi znajdziecie krewetkę w odmianie vannamei z najlepszych wietnamskich hodowli.
Ośmiornice dostarczają organizmowi wartościowego i dobrze przyswajalnego przez białka, witamin i mikroelementów. Przyczynia się do zahamowania rozwoju nowotworów, nie zawiera cholesterolu i ma się bardzo niską kaloryczność. Mięso ośmiornicy jest do tego bardzo lekkostrawne. Ten rodzaj owoców morza jest również doskonałym źródłem witaminy B12, która przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz przyspieszającego gojenie się ran i podrażnień cynku. Do tego ośmiornica jest bogata w pierwiastki, takie jak: jod, selen czy wapń.
W naszym sushi znajdziecie ośmiornice, które pływały w Oceanie Atlantyckim i zostały dostarczone prosto z Hiszpanii.
Nori to jadalne wodorosty bogate w różnorodne składniki mineralne obecne w wodzie morskiej co odróżnia je od zwykłych roślin. Zawierają żelazo, wapń oraz jod i wiele innych. Podobnie jak inne wodorosty są bogatym źródłem błonnika, dlatego powinny wchodzić w skład diety osób odchudzających się.
W naszym sushi znajdziecie najlepsze nori z Korei Południowej.
Ryż jest doskonałym źródłem węglowodanów złożonych, będących źródłem energii. Jest bogaty w potas, który korzystnie wpływa na pracę serca, podobnie jak magnez, który również stabilizuje funkcje układu nerwowego i usprawnia pracę naszego mózgu, dzięki czemu poprawia pamięć i myślenie. Ryż dostarcza żelazo i cynk oraz wiele cennych witamin, takich jak witaminy z grupy B, witaminę E oraz błonnik.
Do sushi używa się ryżu o krótkich ziarnach – słodkiej odmiany, różniącej się konsystencji od ryżu o długich ziarnach. Ryż gotowany jest z octem, który równie dobrze może być dodawany tuż po gotowaniu. Przed dodaniem do sushi ryż jest studzony.
W naszym sushi używamy najwyższej jakości ryżu w odmianie Haruka z upraw umiejscowionych we Włoszech.
Oshinko to japońska rzodkiew marynowana. Jest produktem nisko kalorycznym, a oprócz tego posiada wiele cennych właściwości. Rzodkiew jest skarbnicą związków fenolowych, będących przeciwutleniaczami, dzięki czemu mogą nawet zapobiegać nowotworom. W szczególności rakowi żołądka. Rzodkiew japońska doskonale sprawdza się w dolegliwościach układu oddechowego, ze względu na zdolność zwalczania bakterii i wirusów oraz właściwości wykrztuśne. Ma ona również wpływ na nerki – pobudza je do pracy, dzięki czemu uwalnia organizm z wszelakich toksyn.
W naszym sushi znajdziecie rzepę z najlepszych polskich upraw.
W naszym wspaniałym sushi mogą Państwo znaleźć również marynowaną tykwę japońską Kanpyo, marynowaną marchewkę jak również ogórka i sałatę.
Imbir to dodatek do sushi o charakterystycznym smaku. Stanowi on lekarstwo na wiele dolegliwości. Przede wszystkim polecany na przeziębienie, mdłości, bądź bóle miesiączkowe. Obniża poziom cukru we krwi, co jest wskazane dla osób chorujących na cukrzycę. Inną ważną właściwością imbiru jest zapobieganie zmianom nowotworowym, dzięki dużej zawartości antyoksydantów oraz olejków eterycznych.
Z naszym sushi możecie się delektować również najlepszym imbirem, który marynujemy w Polsce stosując tylko naturalne składniki.