KiloSushi logo 6
O Naszym Sushi
Historia sushi
Sushi to tradycyjna japońska potrawa składająca się z gotowanego lub marynowanego ryżu połączonego z innymi składnikami, takimi jak marynowane lub surowe ryby, surowe lub gotowane skorupiaki lub warzywa. Prawdopodobnie przywędrowało do Japonii z Chin. Pierwsza pisemna wzmianka o sushi pojawiła się w 718 roku. Japońską kuchnię w tamtym czasie zdominował ryż i owoce morza. Na początku sushi służyło do konserwacji ryb. Ówcześni rybacy zauważyli, że posolona ryba owinięta w sfermentowany ryż nadaje się do spożycia nawet po roku. Jedzono wówczas tylko rybę, ryż wyrzucano. W XVII w. sushi stało się tak popularne, że szefowie sushi musieli opracować szybszy sposób na jego przyrządzenie, ponieważ proces fermentacji trwał dość długo. Zaczęto więc podawać częściowo sfermentowaną rybę układaną na wierzchu miseczki z ryżem. W XIX w. pojawił się nowy typ sushi, czyli ręcznie formowane podłużne bloczki ryżu z położonym na nich plastrem ryby lub owocu morza. Chcąc w jeszcze krótszym czasie podawać rybę z ryżem, zaczęto doprawiać ryż octem, który miał imitować smak fermentacji. Dzięki temu czas przygotowania sushi skrócił się diametralnie, co więcej, klientom zasmakował nowy świeży smak, ciekawszy od smaku fermentującego ryżu, do którego byli przyzwyczajeni.
Przygotowanie naszego sushi
Nasze sushi wytwarzane jest z najlepszych składników, z zachowaniem najwyższych standardów jakościowych oraz higienicznych. Świeże produkty, brak konserwantów, sztucznych barwników i wzmacniaczy smaku, doskonałe receptury, zróżnicowane składniki oraz serce włożone w proces przygotowania gwarantują doskonałe doznania smakowe i chęć ponownej konsumpcji.
Ryby i owoce morza w naszym sushi
KiloSushi losos
Łosoś

To jedna z najsmaczniejszych ryb będąca również głównym składnikiem sushi. Stanowi on źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3. Kwasy te normalizują ciśnienie krwi, działają przeciwzakrzepowo, przeciwzapalnie oraz przeciwalergicznie. Są również skuteczne w profilaktyce miażdżycy, ponieważ obniżają poziom cholesterolu, hamują chorobę wieńcową i chorobę niedokrwienną serca. Łosoś jest przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, dlatego stanowi doskonałą alternatywę dla mięsa.

W naszym sushi znajdziecie łososia z najlepszych hodowli (z certyfikatem Aquaculture Stewardship Council) z północnej części Norwegii.

KiloSushi tunczyk
Tuńczyk

Tuńczyk, podobnie jak łosoś, bogaty jest w kwasy Omega-3 i jest również dobrym źródłem białka, dostarczając przy tym stosunkowo małą ilość kalorii w przeciwieństwie do zwykłego mięsa. Tuńczyk zawiera szereg cennych witamin, między innymi witaminę B3, która bierze udział w procesach związanych z dostarczaniem energii do organizmu, hamuje działanie czynników toksycznych, uczestniczy w procesie powstawania krwinek czerwonych oraz kontroluje poziom cholesterolu w organizmie. Oprócz tego jest on doskonałym źródłem witaminy D3 oraz B12.

W naszym sushi znajdziecie tuńczyka żółtopłetwego złowionego w Oceanie Atlantyckim i dostarczonego wprost z Hiszpanii.

KiloSushi krewetka
Krewetka

Krewetki są źródłem pełnowartościowego białka podobnie jak inne rodzaje mięs. Jednak są uboższe w kalorie ze względu na niską zawartość tłuszczu (jedynie 2%), a przy tym bogate są w wiele cennych dla naszego organizmu składników. Należą do nich magnez, potas, fosfor, miedź, selen, jod oraz cynk. Krewetki zawierają również witaminę B3 biorącą udział w procesach związanych z dostarczaniem energii do organizmu, hamującą działanie czynników toksycznych i uczestniczącą w procesie powstawania erytrocytów. Ponadto dostarczają witaminę B12, która podobnie jak witamina B3 uczestniczy w produkcji krwinek czerwonych.

W naszym sushi znajdziecie krewetkę w odmianie vannamei z najlepszych wietnamskich hodowli.

KiloSushi osmiornica
Ośmiornica

Ośmiornice dostarczają organizmowi wartościowego i dobrze przyswajalnego przez białka, witamin i mikroelementów. Przyczynia się do zahamowania rozwoju nowotworów, nie zawiera cholesterolu i ma się bardzo niską kaloryczność. Mięso ośmiornicy jest do tego bardzo lekkostrawne. Ten rodzaj owoców morza jest również doskonałym źródłem witaminy B12, która przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz przyspieszającego gojenie się ran i podrażnień cynku. Do tego ośmiornica jest bogata w pierwiastki, takie jak: jod, selen czy wapń.

W naszym sushi znajdziecie ośmiornice, które pływały w Oceanie Atlantyckim i zostały dostarczone prosto z Hiszpanii.

Podstawowe składniki naszego sushi
KiloSushi nori
Nori

Nori to jadalne wodorosty bogate w różnorodne składniki mineralne obecne w wodzie morskiej co odróżnia je od zwykłych roślin. Zawierają żelazo, wapń oraz jod i wiele innych. Podobnie jak inne wodorosty są bogatym źródłem błonnika, dlatego powinny wchodzić w skład diety osób odchudzających się.

W naszym sushi znajdziecie najlepsze nori z Korei Południowej.

KiloSushi ryz
Ryż

Ryż jest doskonałym źródłem węglowodanów złożonych, będących źródłem energii. Jest bogaty w potas, który korzystnie wpływa na pracę serca, podobnie jak magnez, który również stabilizuje funkcje układu nerwowego i usprawnia pracę naszego mózgu, dzięki czemu poprawia pamięć i myślenie. Ryż dostarcza żelazo i cynk oraz wiele cennych witamin, takich jak witaminy z grupy B, witaminę E oraz błonnik.

Do sushi używa się ryżu o krótkich ziarnach – słodkiej odmiany, różniącej się konsystencji od ryżu o długich ziarnach. Ryż gotowany jest z octem, który równie dobrze może być dodawany tuż po gotowaniu. Przed dodaniem do sushi ryż jest studzony.

W naszym sushi używamy najwyższej jakości ryżu w odmianie Haruka z upraw umiejscowionych we Włoszech.

KiloSushi oshinko
Oshinko

Oshinko to japońska rzodkiew marynowana. Jest produktem nisko kalorycznym, a oprócz tego posiada wiele cennych właściwości. Rzodkiew jest skarbnicą związków fenolowych, będących przeciwutleniaczami, dzięki czemu mogą nawet zapobiegać nowotworom. W szczególności rakowi żołądka. Rzodkiew japońska doskonale sprawdza się w dolegliwościach układu oddechowego, ze względu na zdolność zwalczania bakterii i wirusów oraz właściwości wykrztuśne. Ma ona również wpływ na nerki – pobudza je do pracy, dzięki czemu uwalnia organizm z wszelakich toksyn.

W naszym sushi znajdziecie rzepę z najlepszych polskich upraw.

KiloSushi sezam
Sezam
Sezam zarówno czarny jak i biały stanowi element ozdoby sushi. Jedną z jego właściwości jest obniżanie cholesterolu dzięki zawartości fitosteroli. Oprócz tego sezam posiada właściwości antynowotworowe. W sezamie obecna sezamolina, która obniża poziom ciśnienia, a także zapobiega powstawaniu zakrzepów. Sezam zawiera sporo wapnia, witaminy K oraz E.
KiloSushi tamago
Tamago
Tamago to japoński omlet jajeczny, do którego dodaje się bulion z ryb dashi, sos sojowy oraz cukier. Omlet ten przygotowywany jest na kwadratowej patelni by można go było odpowiednio zrolować. Tamago dostarcza pełnowartościowe białko, gdyż jego głównym składnikiem są jajka.
KiloSushi warzywa
Pozostałe składniki

W naszym wspaniałym sushi mogą Państwo znaleźć również marynowaną tykwę japońską Kanpyo, marynowaną marchewkę jak również ogórka i sałatę.

Dodatki do naszego sushi
KiloSushi imbir
Imbir

Imbir to dodatek do sushi o charakterystycznym smaku. Stanowi on lekarstwo na wiele dolegliwości. Przede wszystkim polecany na przeziębienie, mdłości, bądź bóle miesiączkowe. Obniża poziom cukru we krwi, co jest wskazane dla osób chorujących na cukrzycę. Inną ważną właściwością imbiru jest zapobieganie zmianom nowotworowym, dzięki dużej zawartości antyoksydantów oraz olejków eterycznych.

Z naszym sushi możecie się delektować również najlepszym imbirem, który marynujemy w Polsce stosując tylko naturalne składniki.

KiloSushi sos sojowy
Sos sojowy
Sos sojowy często polecany jest jako zamiennik powszechnie stosowanej soli. Jego charakterystyczny smak wpływa korzystnie na walory smakowe potraw. Oprócz walorów smakowych posiada on również walory zdrowotne, dzięki obecności między innymi nienasyconych kwasów tłuszczowych.  W swoim składzie zawiera również białko, witaminy z grupy B, składniki mineralne oraz błonnik.
Z naszym sushi podajemy najlepszy sos sojowy Kikkoman, który przyjechał do nas z Holandii.
KiloSushi wasabi
Wasabi
Wasabi to japoński chrzan o szczególnie ostrym smaku. Stanowi doskonały dodatek do sushi dla osób lubiących pikanterie w potrawach. Wasabi korzystnie oddziałuje na nasz organizm wykazując działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybiczne. Polecany jest w okresie większej podatności na przeziębienia i grypy. Ponadto wspomaga trawienie poprzez pobudzanie do wydzielania soków trawiennych.
W naszym sushi znajdziecie tylko naturalne wasabi prosto z Japonii.
KiloSushi paleczki
Pałeczki
Czym by było sushi bez pałeczek. Japońskie pałeczki czyli hashi to odpowiednik sztućców, którymi spożywana jest większość pokarmów dalekowschodnich. Jednorazowe pałeczki czyli waribashi wykonane są z drewna i zawsze połączone ze sobą – aby było wiadomo, że nikt ich przed nami nie używał.
Do naszego sushi zawsze dodajemy pałeczki by w pełni delektować się tym wspaniałym daniem.